Veelgestelde vragen

Moet de uitvaart altijd binnen vijf dagen plaatsvinden?

Vanaf 1 januari 2010 is de wetgeving veranderd. De begrafenis of crematie mag dan uiterlijk plaatsvinden op de 6e werkdag na de dag van overlijden. Het is dan nog steeds mogelijk uitstel aan te vragen, maar in de praktijk zal dat vrijwel niet meer voorkomen.

Ik ben verzekerd, moet ik de uitvaart door de verzekeraar laten uitvoeren?

Het is in alle gevallen zo, dat u de uitvaart door een ondernemer van uw eigen keus kunt laten uitvoeren. Het is wel belangrijk dat u op de hoogte bent van de voorwaarden van uw polis. En, indien van toepassing, van de verschillende bedragen die de verzekeraar hanteert als u gebruik maakt van de diensten van derden en niet van die van de verzekeraar. Als u wilt kan ik dit voor u uitzoeken. Bij uitvaartverzorging Yvonne van Ophuizen bent u verzekerd van aandacht en ruim voldoende tijd om alles rustig te bespreken, zonder dat daar meerkosten aan verbonden zijn. U krijgt van mij altijd een op maat toegesneden voorlopige kostenopgave. U weet dan waar u ongeveer aan toe bent.

Wat is het verschil tussen een particulier graf voor 20 jaar en een algemeen graf?

Een algemeen graf is een goedkoop alternatief, vergelijkbaar met de kosten voor een crematie. Dit graf is meestal voor 10 jaar en u hebt er geen zeggenschap over. De begraafplaatsbeheerder bepaalt wie er nog meer bij komt te liggen. Als de termijn van 10 jaar verstreken is, hebt u geen recht op verlenging en kan het graf worden geruimd.

Een particulier (huur)graf komt op naam van een nabestaande en is meestal voor 20 jaar en voor 2 of 3 personen. Na 20 jaar kan de termijn verlengd worden. U kunt zelf bepalen wie er nog meer in dit graf begraven worden. Dit graf is veel duurder en de bedragen verschillen ook nog eens per gemeente. Tevens betaalt u per jaar onderhoudskosten. Vaak kunnen deze voor een langere periode afgekocht worden. Bij veel begraafplaatsen mag u zelf een plekje uitzoeken.

Heb ik keuze in verschillende crematoriums?

U heeft hierin vrije keus. Bijvoorbeeld in:  Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen, Driehuis.

Heerhugowaard

Alkmaar

Aula Schagerkogge – Schagen

Westerveld – Driehuis